Żyj zdrowo!

Zacząłeś ćwiczyć, biegać? Dostosuj swoją dietę do wysiłku fizycznego.

 

Jeśli zacząłeś uprawiać sport, powinieneś przyjrzeć się swojej dotychczasowej diecie i jeśli jest taka konieczność - zmienić ją na zdrowszą. Jakakolwiek aktywność fizyczna zwiększa zapotrzebowanie organizmu na witaminy i minerały Do prawidłowego funkcjonowania potrzebna będzie większa zawartość tych składników w naszych posiłkach po to, aby krew mogła transportować więcej tlenu.

Od czego zacząć zmiany w diecie?

1) Przyjrzyj się temu co jesz. Prowadź dzienniczek, w którym będziesz zapisywał co i kiedy jesz/pijesz.

2) Wyrzucić z codziennego menu produkty niezdrowe, o małej wartości energetycznej. Zastąp je zdrowszymi odpowiednikami, np. owoce zamiast cukierków, jogurt zamiast ciastka, warzywa zamiast frytek. Zrezygnuj także z białego pieczywa i zastąp je chlebem pełnoziarnistym. Czipsy, herbatniki i czekoladki wymień na owoce suszone, orzechy i batony zbożowe.

3) Planuj swoje menu. Zrób listę produktów do kupienia i wtedy nie sięgniesz po śmieciowe jedzenie ani fast food.

 

Lista produktów zalecanych 

Dobra dieta pozwala nie tylko na schudnięcie i oczyszczenie organizmu ale również na odmłodzenie i utrzymanie swojego ciała i umysłu w doskonałej formie. Poniżej przedstawiam wam listę produktów zalecanych do przygotowywania posiłków dla osób dbających o swoje zdrowie.

 

Produkty zbożowe: chleb pełnoziarnisty (razowy), kasza gryczana, kasza jaglana, kiełki pszenicy, makaron razowy, muesli bez cukru, otręby owsiane, otręby pszenne, płatki owsiane, ryż brązowy, ryż dziki, zarodki pszenne.

Warzywa: brokuły, brukselka, buraki, cebula, cykoria, czosnek, kalafior, kapusta, marchew, oliwki, papryka, pietruszka, pomidory, rzeżucha, rzodkiewka, sałata, ziemniaki, szpinak.

Owoce: ananas, awokado, banany, cytryny, figi, grejpfruty, jabłka, jagody czarne, kiwi, maliny, morele, pomarańcze, porzeczki czarne, śliwki, truskawki, winogrona, wiśnie, żurawiny.

Orzechy i pestki: migdały, nasiona słonecznika, orzechy brazylijskie, orzechy nerkowca, orzechy laskowe, orzechy włoskie, pestki dyni, sezam, siemię lniane.

Produkty białkowe: fasola, groch, jaja, jogurt, kefir, kurczak, łosoś, morszczuk, mintaj, pstrąg, soczewica, soja, sola, śledź, tofu (ser sojowy), tuńczyk, wątróbka cielęca lub drobiowa.

Tłuszcze: masło, oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej lniany.

Napoje: herbata zielona, herbata czerwona, kakao, mleko sojowe, naturalne soki warzywne i owocowe, napar ze skrzypu, sok brzozowy, wino czerwone, woda mineralna.

Inne: czekolada gorzka, drożdże piwne, melasa trzcinowa



Dodaj komentarz






Dodaj

© 2013-2024 PRV.pl
Strona została stworzona kreatorem stron w serwisie PRV.pl